Yeni nesil notebooklarda çok sıklıkla karşılaşılan arızaların başında chipset arızası gelir. Chipset nedir, neden arızalanır? Chipset (Yonga Seti); Yonga seti diğer adıyla Chipset, anakart üzerinde yer alan ve anakartın beynini oluşturan entegre devrelere denir. Bir dizi işlemi gerçekleştiren denetçilerdir. İşlemci, önbellek, sistem veri yolları, çevre birimleri; kısaca donanımlar arasındaki veri akışını denetler. Bilgisayarın kalitesi, özellikleri ve hızı üzerinde en önemli etkiye sahip birkaç bileşenden biridir.
Cihaz içerisindeki fanlar, step motor teknolojisine sahiptirler. Sürekli dönmez, ısı değerinin artmasına paralel olarak, dönüş hızları da artar. Fan motorunuzda bir arıza oluşursa yada zaman içerisinde fan biriminin içerisinde oluşan tozlar, fan ünitesinin soğutma yapmasını engellerse, chipset aşırı ısınır ve board ile arasındaki bağlantıyı sağlayan lehim topları çürür, atar yada chipset’iniz arızalanır. Chipset arızalanması genel olarak bu şekilde meydana gelir.
Anakartı ilk olarak, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartı olarak tanımlayabiliriz. Anakart üzerindeki parçaların birbiriyle iletişim halinde olabilmeleri için harici işlemci (CPU) nin yanında bir de dahili yani modern anakartlar üzerinde standart olarak bulunan işlemciler vardır bu işlemcilere de “Chipset” adı verilir. Chipsetlere bilgisayarın ikinci işlemcisi de denilir çünkü bilgisayarın performansında en az Cpu’lar kadar etkilidirler.
Günümüzde anakart üreticileri (Asus,Intel,Gigabyte,MSI vs.) birbirleriyle kıyasıya bir rekabet içindedirler, ürettikleri anakartlarda aynı Chipsetleri kullansalar da kartlar üzerinde ki donanım ve araçlar ile birbirlerine üstünlük sağlama çabası içerisindedirler.
Bilgisayarın en önemli donanım parçasından birisi olan anakart, birçok sistem özelliğini üzerinde taşıdığı için anakart adını almıştır. Bu parçanın bozulması halinde tamir edilmesi, gelişen teknolojiler sayesinde mümkün olmuştur. Eskiden bozulan kart sistemin yerine yenisinin eklenilmesi söz konusuyken, bugün Anakartlar hassas cihazlar sayesinde tamir edilebilmektedir.
Monitöre Görüntü Gelmemesi, Monitör Tuşları Çalışmaması, Monitör VGA, DVI, HDMI, Power Girişleri Tamiri, Monitör Işık Gelmemesi Monitör Floresan Bozulması, Monitör Görüntü Kayması, Panel Kırılması, Monitör Mavi, Mor, Pembe Işık Şeritleri Tamiri, Monitör Besleme Kartı Tamiri, Monitör Anakart Tamiri, Monitör Beyaz Ekran Tamiri, Monitör Renk Bozulması ve Soluk Renk Gibi Alanları Garantili Olarak Tamir Ediyoruz ve Tekrar Kullanımınıza Sunuyoruz. Monitörün tamir işlemlerini ücretsiz analiz yaparak size bildirip onay aldıktan sonra işlemlere geçilmektedir. Tamir işlemlerimizi 6 ay garantili bir şekilde yapmaktayız.
Local ve Wide Area Network tasarımı ve kurulumu,
Active Directory Domain tasarımı ve kurulumu,
Uygulama ve Dosya Sunucusu planlama ve kurulumu,
Shared Storage planlaması ve kurulumu,
Güvenli Internet erişimi,
Intranet (SharePoint) kurulumu,
Network Altyapı Kurulumu
WAN Optimizasyon,
Lokasyonlar Arası Bağlantı,
LAN Kablolama,
Wireless Network Altyapı Kurulumu,
Sistem Odası Tasarımı ve Düzenlemesi,
Ağ Güvenliği.
Kullanıcıların, bilgisayar sistemlerinde yer alan donanım ve yazılım kaynaklarını paylaşmalarını sağlayan sisteme network adı verilir. Network temel olarak belirli bir altyapı ile oluşturulur. Altyapı içerisinde bilgisayarların birbirine bağlanmasını sağlayan kablolar, kabinler, paneller, prizler ve kablo kanalları gibi pasif bileşenler yer alır.
Aktif cihaz adı verilen cihazlar, network altyapısının üzerinde iletişim sağlayan elektronik cihazlardır. Bilgisayarlar, sunucular, istemciler, e-posta sunucusu, hub, kablosuz ağ cihazları gibi cihazlar bu cihazlara örnek verilebilir.
Sınırlı alanda yer alan bilgisayarların oluşturdukları ağa yerel alan ağları (LAN) adı verilir. Bilgisayarların arasındaki mesafe bu bağlantı tipinde sınırlıdır. Bina içerisindeki ağlara, yerel alan ağları denilebilir.
Ip santral, analog santrallerin yerini alan yeni nesil santral sistemidir. Dünyanın neresinden olursa olsun Ip ağında olan tüm dahilileriniz santralinize bağlanarak ofis içindeymiş gibi ücretsiz görüşebilir, santral üzerinden arama yapabilir ve gelen çağrıları cevaplayabilirler. Bu özelliği nedeniyle IP PBX, çok şubeli ya da uzak ofisli firmaların kendi aralarlarındaki telefon görüşmesi maliyetini sıfırlamakta ve tek santral üzerinden birden fazla lokasyonunuzun santral ihtiyacını karşılamanızı sağlamaktadır. Ayrıca tek ofisteki birden fazla firmanın tek santrali kullanım olanağı sağlamaktadır.
Eski nesil analog santrallerde genişleme sorunu vardır. İç ve dış hat sayısı sınırlıdır, bu sayılar arttırmak istendiğinde maliyet ortaya çıkmakta, bir noktadan sonra genişleme limitlerinin sonuna gelinmekte ve yeni bir santral ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Ip PBX yeni nesil ip santral sisteminde genişleme sorunu ortadan kalkmaktadır. Sınırsız dahili hesap tanımlanabilmekte, sabit numara taşıma hizmetiyle STH operatörlerine taşınan tek numara üzerinden herhangi bir donanıma ihtiyaç olmadan sınırsız çağrı alınabilmektedir.